8 tips på hur du lindrar förkylning

Som sagt är jag redan jätteförkyld och jag är verkligen inte ensam. Det är svårt att bli av förkylning så det är betydligt lättare att undvika att få det från början, tex genom att undvika att röka, vara positiv och glad, inte stressa i onödan och ta tid för sina vänner (det är sant, det hjälper). Men hur gör man då om man redan är förkyld? Hittade åtta tips som jag delar med mig av.

1. Unvik hostmedicin
Totalt meningslöst, det gör ingen större skillnad på hur du mår egentligen så det är bara onödigt att stoppa i dig hostmedicin eller antibiotika så länge inte en läkare ordinerar det.

 

2. Drick varmt och kryddigt
Alla sorters varma drycker kan hjälpa mot förkylning eftersom att värmen löser upp snor och nästäppa. Vi snackar alltså te, kaffe, varma koppen etc. Det sägs även vara extra bra med drycker med bitter smak, tex citronte. Kryddig mat och varma soppor hjälper också.

 

 

3. Echinachea!
Ät eller drick lite av växten Echinachea (röd solhatt). Det kan korta ner förkylningssymtomen med hela ett dygn, men läs noga på förpackningen först och använd det inte i förebyggnade syfte. Just nu går jag på Echinachea i brustablettform, vet dock inte om det gett resultat än.

4. C-vitamin
Apelsiner och andra frukter med mycket C-vitamin kan också vara bra för att lindra symtomen, de kan lindra besvären med ett halvt dygn om du får i dig tillräckligt mycket.

 

5. Vitlök
Vitlök förstärker immunförsvaret och det kan även korta ner förkylnigstiden en aning, men du behöve inte pressa i din vitlök om du inte vill, det finns att köpa vitlökstabletter som också fungerar.

6. Ta hand om dig
Tänk inte för mycket på att äta nyttigt när du är förkyld, drick varma drycker som du tycker om. Det behöver inte vara citronte, det går även jättebra med varm choklad med massa grädde om du vill det. Drick det som är gott och som känns bra för dig och din hals!

7. Motionera lätt
Det går att träna lätt när du är förkyld om du känner för det, men se till att din kroppstemperatur inte stiger. Kanske en kort promenad i höstsolen kan få dig att piggna till lite? Dessutom är det bevisat att solljus höjer immunförsvaret så det är bra att vistas ute litegrann i solen.

8. Näsdroppar och nässpray
Näsdroppar och nässpray är bra om du är väldigt täppt, eftersom att de öppnar upp och även kan se till att förkylningen inte sprider sig till mellanörat och bihålorna. Det bästa är om du får ett speciellt preparat utskrivet av en läkare.

 


Kommentarer

Släng en kommentar om inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (syns bara för mig)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0